Dva noví rodilí mluvčí na obchodce!

V tomto roce škola získala hned dva rodilé mluvčí v rámci projektu Rodilí mluvčí do škol. Až do konce školního roku se s nimi můžete setkávat v hodinách anglického jazyka, nebo se s nimi zastavit na kus řeči kdykoli, když je potkáte. Každou středu je tady Peter, v pátek zase Carla. Chcete se o nich dozvědět něco víc? Nejdříve se seznámíme s Peterem…

 

Petere, jsi tady nový. Mohl by ses trochu představit? Odkud jsi a jak ses ocitl v České republice?

Ahoj, jmenuji se Peter Akot Atak. Pocházím z Jižního Súdánu a přijel jsem do České republiky asi tak před rokem v rámci programu Erasmus. Tahle zkušenost byla tak obohacující, že jsem se rozhodl vrátit a pokračovat tady v magisterském programu. Kombinace kultury a akademických příležitostí mě opravdu přitáhla zpět!

 

Jaké máš koníčky? A je něco, co nemáš rád?

Ve volném čase rád čtu, hraju fotbal a prozkoumávám nová místa. Taky miluji basketbal; je to skvělý způsob, jak zůstat aktivní a spojit se s ostatními. Také rád zkouším různé kuchyně světa a poznávám nové lidi. Jedna věc, kterou ale nemusím, jsou přeplněná místa, dávám přednost klidnému prostředí, kde můžu relaxovat a přemýšlet.

 

Jak dlouho už jsi v České republice? A už jsi tu našel nějaké místo, které se ti líbí?

Už jsem v Česku asi rok. Ostravu naprosto miluji! Má živou kulturní scénu a jedinečné průmyslové kouzlo. Jedno z mých dalších oblíbených míst je Mikulov. Tohle malebné městečko je obklopeno krásnými vinicemi a má bohatou historii, nádherný zámek a půvabné náměstí. Atmosféra je tam neuvěřitelně přátelská a klidná.

 

Už jsi ochutnal nějaké české jídlo? A chutnalo ti?

Ano, nějaká česká jídla už jsem vyzkoušel! Jedno z mých nejoblíbenějších je svíčková, smetanová omáčka s hovězím a knedlíky. Je úžasná!

 

A má poslední otázka, už máš nějaký zajímavý zážitek z ČR?

Měl jsem zde několik mimořádných zážitků! Jeden, který mi obzvlášť utkvěl v paměti, byl, když jsem se zúčastnil místního festivalu v Praze. Hudba, jídlo a pocit sounáležitosti byly úžasné. Byla to skvělá příležitost navázat kontakt jak s místními obyvateli, tak s ostatními zahraničními studenty. Celkově je můj čas v České republice plný nezapomenutelných momentů!  :-)

Děkuji za odpovědi a ať se ti u nás ve škole líbí.

Bn

×